I denne tredje af fire artikler om alkoholfri øl går vi praktisk til værks. Vi belyser hvilke typer af alkoholfri øl, der findes på markedet. Vi ser også på, hvor du kan finde anbefalinger til gode alkoholfri øl – og hvor du kan købe dem.
Denne artikel er nr. tre i en serie af fire om alkoholfri øl. De øvrige artikler finder du her:
>> Hvordan smager alkoholfri øl?
>> Hvordan laver man alkoholfri øl?
>> Alkoholfri øl: Fordele & fremtid
Alkoholfri øl er blevet stadig mere populært, og udvalget på markedet er vokset markant de seneste år. Uanset om du ønsker at reducere dit alkoholindtag eller blot er nysgerrig på smagsoplevelser uden alkohol, er der et væld af forskellige øltyper at vælge imellem. Fra klassiske pilsnere til mørke stouts og eksperimenterende sours – de alkoholfri varianter byder på noget for enhver smag. Her får du et overblik over de mest udbredte alkoholfri øltyper i Danmark, hvor du kan finde dem, og hvor du kan søge anbefalinger til din næste øloplevelse uden alkohol.
Ligesom i den traditionelle ølverden findes der mange forskellige typer af alkoholfri øl. Øltyperne er typisk navngivet i tråd med de traditionelle øl, hvilket gør det nemmere at navigere mellem øllene på hylden. Dog kan dette også skabe en forventning om, at de smagsmæssigt er identiske med deres alkoholholdige modstykker – hvilket de sjældent er.
Her er de mest udbredte alkoholfri øltyper på det danske marked:
Dette er den mest almindelige type alkoholfri øl. Den er lys og let med en mild og forfriskende smag, ofte med en let bitterhed fra humlen. Da det primært er de store bryggerier, der dominerer både det traditionelle pilsnermarked og markedet for helt alkoholfri øl (0,0 %), vil de fleste alkoholfri pilsnere, du støder på, komme fra alment kendte danske og udenlandske ølbrands.
Lager er en bred kategori, der blandt andet omfatter pilsneren. Men sammenlignet med pilsneren vil mange af de øvrige stilarter indenfor lagerkategorien (f.eks. bock, dunkel eller helles) være lidt mere fyldige og mindre bitre.
Ale-kategorien er også bred, men inden for de alkoholfri stilarter finder vi mange lighedspunkter. Her er der ofte skruet op for humlens karakteristiske aroma og bitterhed. Maltprofilen er tit lidt mørkere og mere intens. På etiketten vil du finde betegnelser som Ale, Pale Ale og India Pale Ale (IPA)
Hvedeøl er blevet en relativt udbredt øl i alkoholfri udgave. Dens i forvejen frugtige, let krydrede smag går fint i spænd med forventningerne til den store drikbarhed, som mange forventer af alkoholfri øl. Denne type laves både af store og mindre ølbrands, men tyskerne er måske lige et skridt foran her.
De mørke øltyper har altid stået lidt i baggrunden af de lysere, og det gælder også i den alkoholfri afdeling. Men det er ikke umuligt, at dette vil ændre sig, for den rigere smag og de aromatiske referencer som kaffe, chokolade og karamel synes oplagte at opsøge i fraværet af den fyldighedsskabende alkohol.
Hos bryggerierne er det i princippet kun fantasien, der sætter grænser for udforskningen af de alkoholfri stilarter. Derfor ser man også, at især de mindre bryggerier eksperimenterer med typer som saison, sour og radler.
Gode råd om alkoholfri øl findes både i skrevne og digitale medier, på sociale medier, til ølfestivaler og i ølhandlen. Her kommer et lille udpluk:
Forbrugermagasinet Tænk foretager med et par års mellemrum en omfattende (uafhængig) blindtest af alkoholfri øl på det danske marked.
Danske Ølentusiaster (Ale.dk) tester også alkoholfri øl – og står i øvrigt bag en årlig ølfestival.
En anden årlig mulighed for selv at teste alkoholfri øl er Copenhagen Beer Week.
Via app’en UnTappd kan du finde stort set alle øl (med og uden alkohol) sammen med brugernes ratings og anmeldelser.
På Facebook kan du opsøge grupper med fokus på øl og deltage i deres diskussioner, mens du på Instagram og X kan lede efter relevante hashtags på både dansk og engelsk.
I dedikerede ølbutikker vil du typisk kunne få vejledning baseret på dine præferencer.
Uanset hvor du får dine anbefalinger til alkoholfri øl fra, skal du dog huske, at afsenderens egne præferencer, fordomme og øvrige forudsætninger kan være forskellige fra dine egne. Så den bedste metode er selvfølgelig at prøve sig frem.
Hos discountkæderne som Netto, Coop365, Rema, Lidl og Aldi vil udvalget typisk være mindre og med fokus på de billigste og mest populære alkoholfri øl.
Supermarkeder som SuperBrugsen, Dagli’ Brugsen, Føtex, Meny, Bilka og Kvickly tilbyder et dybere udvalg fra en bredere vifte af bryggerier.
I de fysiske butikker kan det være svært at kende det præcise sortiment af alkoholfri øl, før du træder ind i butikken. Til gengæld kan du i onlinesupermarkedet Nemlig.com altid se det aktuelle sortiment.
En anden online butik med et solidt udvalg af alkoholfri øl er alkoholfributik.dk.
Desuden oplyser nogle bryggerier på deres egne websites, hvor deres øl kan købes. Internettet er i det hele taget en næsten utømmelig kilde til alkoholfri produkter fra hele verden, selvom de fleste nok vil opleve, at sortimentet i de danske butikker er tilstrækkeligt.
Selvom udvalget af alkoholfri øl allerede er imponerende, udvikler markedet sig konstant med nye teknologier, smagsoplevelser, formidlere og forhandlere. Uanset om du foretrækker en klassisk pilsner eller en eksperimenterende ale, er der masser af destinationer at besøge (og genbesøge!), når du indløser billetten til din egen alkoholfri ølrejse.
Læs også:
>> Hvordan smager alkoholfri øl?
>> Hvordan laver man alkoholfri øl?
>> Alkoholfri øl: Fordele & fremtid
Vil du have besked, næste gang vi skriver om øl? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Du er desværre ikke gammel nok til at besøge denne side. Når du har en lovlig købsalder, er du velkommen tilbage.